Приче

А ко ће писати за „Цртице“? Пушкин?!

Ова цртица биће посвећена Александру Сергејевичу Пушкину. Али не његовој поезији, не „Пиковој дами“… Ова цртица није слово хвале, а није ни о мотивима у Пушкиновим делима, она је о Пушкину који искаче из свог уметничког оквира, који више није само обележје чувене руске књижевности, али ни само споменик или статуа, већ Пушкин као део свакодневице.

      Тема ове цртице биће употреба у разговорном стилу руског језика презимена великог књижевника. У руској говорној средини постоји израз: „А кто за тебя посуду будет мыть? Пушкин? А картошку кто за тебя будет чистить? Пушкин?“ У било којој животној ситуацији може се користити управо ова реченица. Најчешће је шаљивог карактера и деца у нижим разредима основне школе сусрећу се свакодневно са њом. Њено основно значење је прекор због још увек необављеног посла. Можемо је упоредити са још једним изразом који носи сличну поруку. Рецимо, када ученик заборави нешто од прибора код куће, па почне да се правда наставнику, може од њега чути следеће: „А голову дома не забыл?»

      Пушкин, који ће „све да уради уместо некога” у оваквим контекстима употребљава се са значењем „неко непознат”,  „Бог зна ко”. Поставља се питање: зашто „неко неодређен” добија управо супротно – презиме чувеног Пушкина?

      Руски списатељ Ј. Водоласкин у једном свом есеју пише: «Всякий раз, когда начинается выяснение того, кто именно должен выполнить ту или иную работу, возникает это имя. Кто будет мыть парадное − Пушкин? А кто чинить дорогу? В этом состоит наше особое отношение к поэту. Кто-нибудь слышал, чтобы испанцы в таких случаях апеллировали к Сервантесу? Или англичане − к Байрону? Пропустил однажды вратарь Канн четыре мяча в Петербурге − что-то я не помню, чтобы на ворота «Баварии» (кто за вас, Оливер, будет играть?) предлагали поставить Гёте. А Пушкина − предлагают. Вместо каждого из 11 игроков нынешней сборной».

      У малобројним истраживањима овог устаљеног израза наводе се следеће претпоставке о пореклу.  У роману М. Булгакова „Мајстор и Маргарита” један од ликова, Никанор Иванович Босој, иако, како пише, није знао Пушкинова дела, свеједно је свакодневно употребљавао његово презиме: «А за квартиру Пушкин платить будет?» Фраза је, сматра се, ипак настала и пре објављивања романа, а Булгаков ју је само вешто искористио. Па тако, рецимо, 1937. године обележавала се и прослављала стогодишњица Пушкинове смрти и у готово свим руским градовима постављани су споменици или статуе великом песнику, као и портрети на јавним местима. Народ је, буквално окружен Пушкином, у простим и свакодневним ситуацијама у шали или љутњи почео да у своје или туђе обавезе „увлачи” Пушкина. Један од најчешћих цитата везаних за Пушкинову личност и дело  Пушкин − наше всё на занимљив и забаван начин живи и у овом говорном изразу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *